Welkom » Marokko 2016 » Door Spanje

Door Spanje

Onze eerste stop in Spanje is dus San Sebastián. Eerst aan de slag met de website en de mifi, en dat lukt dus allemaal! Het lag duidelijk aan Frankrijk dat we maar geen verbinding konden krijgen;).

Voor de camping is een bushalte vanwaar we heel eenvoudig midden in San Sebastián terecht kwamen. Onderweg al prachtige vergezichten over de oceaan. In het oude centrum, het parte vieja, eerst maar eens wat rond gekeken en toen het voor ons lunchtijd was een bar binnen gelopen voor de beroemde pintxos. Wauw, wat een keus, en heerlijk! In iedere bar staat een hele rij schalen met de beroemde hapjes, je kiest er een paar uit en je gaat er lekker bij zitten. Meestal heel verrassende combinaties van vis, vlees, salade, paté, sausje, op een sneetje stokbrood. Genieten!

De brug over gewandeld naar het nieuwe gedeelte van de stad, maar dat was niet zo sfeervol, dus de volgende brug terug. Via de kathedraal San Vincente (en een quiltwinkel!) kwamen we aan de baai waaraan de stad is gelegen. Aan het ene einde ligt de berg Monte Igueldo waar we met de funicular naar boven gingen om het geweldige uitzicht op de stad, de oceaan en de Pyreneën te bewonderen. Bekaf maar voldaan de bus terug naar de camping genomen.

Even de snelweg naar het westen gevolgd en bij Durango het binnenland in. Een prachtige route naar Vitoria/Gasteiz met haarspeldbochten en prachtige uitzichten. Onze overnachtingplaats was in Acedo, een minidorpje waar we wel heel snel doorheen gefietst zijn. Heerewaarden is er een stad bij vergeleken! De camping was heerlijk, dus gauw met een boek in de zon.

De volgende dag kwamen we door Los Arcos en reden we naar Logrono. Dat is een deel(tje) van de Camino de Santiago, de pelgrimsroute. Telkens kruiste het wandelpad de autoweg en regelmatig zagen we "pelgrims" lopen. Knap hoor, alle respect! Ooit hopen we Santiago ook nog eens te bezoeken (uiteraard wel met de camper en niet te voet).

In El Burgo de Osma vonden we een mooie camperplek net naast de oude stadsmuur van het historische centrum. Ideaal, we liepen zo het bezienswaardige binnenstadje in. Heel mooi en heel sfeervol. We beginnen nu wel een beetje het punt te bereiken dat zelfs Leo zegt dat we zo langzamerhand wel  genoeg kerken hebben gezien. Er zijn er hier wel heel veel en ze zijn vooral allemaal heel groot en donker. Wij hebben al jaren een deal: voor iedere kerk een markt! Dat werkt: dat remt!

 's Avonds op het plein heerlijk gegeten.

Dit deel van Spanje bevindt zich op een hoogvlakte. We zijn continu boven de 1000 meter terwijl je er weinig van merkt.  Alleen de temperatuur! 's Nachts is het echt heel koud. Toen wij 's morgens vertrokken vanaf de camperplaats was het nog steeds maar 6 graden! Gelukkig wordt het snel  warmer zodra de zon doorkomt.

Rustdag op een camping in Segovia. Leo is met de fiets naar het oude centrum gefietst, maar dat was heel erg naar beneden . En dat is niet erg, maar dan moet je terug weer heel erg omhoog. Ik heb dus maar een andere keuze gemaakt: stilte, boek ,zon!

Via internet weer in Zuilichem naar de kerk geweest. Inderdaad weer een kerk, maar deze konden we niet zien, alleen horen;).

 

Via een prachtige route en over een pas van 1900 meter naar Madrid. Aangezien de 'begane grond' hier op 1000 meter ligt was de pas minder hoog dan we hadden verwacht.

In Madrid een prima camperplaats kort bij de rondweg en vlakbij een winkelcentrum en de metro. Dus de volgende dag meteen de wandelschoenen aan en op stap. In een half uur stonden we in het centrum van de stad en al wandelend kwamen we via de Plaza Mayor, een heel mooi en gezellig plein, bij de Catedral de la Almudena. Een zeer indrukwekkend bouwwerk met prachtige kleurige plafonds. Zoveel kleurtjes dat Leo zei dat hem dat aan een lapjeswinkel deed denken! Vandaar dat ik het zo mooi vond, denk ik!

Naast de Catedral ligt het Royal Palace. Diverse vertrekken zijn daar opengesteld voor toeristen en daar hebben wij dus ook gebruik van gemaakt. Wat hebben wij in Nederland dan toch sobere paleizen: hier een overdaad aan rijkdom. Ongelofelijk, wat een plafonds, wandversieringen, gordijnen en lampen! En dan de inrichting: een troon met leeuwen, een zaal voor diners, waar we met de hele familie Muis makkelijk aan tafel kunnen zitten, en nog onnoemelijk veel meer. Heel mooi, maar al wandelend denk ik dan steeds: hoe houd je dit schoon? Al die grote kristallen kroonluchters, wanden van porselein en al die beelden. Maar mooi was het! Na de bezichtiging op een terrasje gegeten. Ik heb me maar weer aan de pintxos gewaagd, die hier pinchos heten. Superlekker.

Terug naar het Plaza Mayor langs de Market of San Miguel, een bijzonder gebouw waarin allemaal standjes waar je heerlijk eten kunt kopen, maar aangezien we net een terrasje bezocht hadden hebben we alleen maar naar al dat heerlijks gekeken.

En ja, je bent in Madrid hè, dus speciaal voor de kleinkinderen op zoek naar de woning van Sint Nikolaas. Bij het Plaza de San Nicolas stond een appartementengebouw. Het was net siësta, dus niemand te zien, maar we vermoeden dat daar Zwarte Pieten wonen. De tegenoverliggende kerk zal waarschijnlijk meteen de woonplaats van de Sint zijn. Officieel is hij op de 6e jarig. Wij dachten altijd dat dat de datum was maar dat is het huisnummer van de kerk. Dus wel op de 6e, maar niet in december, dus we kunnen het gewoon op 5 december blijven vieren. Helaas hebben wij hem dus niet ontmoet. Vervelend, die siësta.

Opvallend was het zeer grote aantal barretjes en terrasjes, alsof er in Madrid hoofdzakelijk gegeten en gedronken wordt. Al wandelend weer terug naar de metro en de camper. Uitrusten voor de volgende dag Madrid. Helaas begon het 's nachts te regenen.

 

Toen Leo de volgende morgen brood wilde halen bleek dat alle winkels dicht waren, hoewel er met grote letters op het winkelcentrum stond: 365 dagen per jaar open. Nou, het winkelcentrum was inderdaad open, maar de winkels niet. Nationale feestdag of zo. Voor ons dus ook een vrije dag: regen en winkels dicht.

Volgende dag de schade ingehaald. Ondanks dat het koud en grijs was toch maar half Madrid door gelopen. Bij het Prado was de rij ons te lang, bij het Atocha Station op zoek naar het herdenkingsmonument voor slachtoffers bij de terroristische aanslag van 2004. Helaas was dat gesloten, reden onbekend. Uiteindelijk met de metro naar het groene project Madrid River Park, waar we  de Manzanares overgestoken zijn via de bijzondere voetgangersbrug Arganzuela, een echt kunststuk.

Voor wie een paar dagen midden-Spanje wil bezoeken: vergeet Madrid en ga naar Toledo! We kwamen daar op een camping met een bushalte voor de deur en de bus bracht ons halverwege de berg op. Vandaar gaan lopen door de oude stad. Natuurlijk naar de Santa Maria de Toledo, volgens ons boekje kathedraal, museum en schatkamer tegelijk. En dat klopt! Alleen daar al zou je een hele dag door kunnen brengen, wat een kunstwerk, wat een rijkdom, ongelofelijk! Heel lang vol bewondering rondgelopen. Daarna via allerlei gezellige smalle straatjes naar het El Greco museum  en naar de Joodse wijk waar we de synagoge bekeken. Opvallend in deze wijk was dat er telkens in de straat kleine geglazuurde tegeltjes verwerkt waren met joodse tekens, zoals b.v. de menora. Genoten van de gezellige straatjes omhoog en omlaag, wat een sfeer!

Verder naar het zuiden. Per ongeluk namen we een verkeerde weg en dat bleek bij nader inzien een prachtige route te zijn, langs heel veel olijfboomgaarden en wijngaarden. Onderweg gepauzeerd aan een stuwmeer, E. Torre de Abraham,  waar je nog kon zien dat bebouwing plaats heeft moeten maken voor het meer. Nu het water heel laag stond konden we nog een eind een weggetje volgen waarbij we volgens de navigatie een heel eind in het water stonden. Prachtige rustige plek, en in de zon!

Bij Daimiel in een Nationaal Park overnacht. Duidelijk dat we steeds zuidelijker komen:  de temperatuur stijgt.

 

Maandagochtend op weg naar Cordoba. Dichtbij de oude stad met de beroemde Mezquita een plekje gevonden op een grote camperplek. Meteen maar even de stad ingewandeld op zoek naar de Touristinfo voor een plattegrond en alvast wat sfeer gesnoven.

Dus dinsdag als allereerste naar de Mezquita. We waren niet de enige bezoekers: busladingen vol! De gewijde sfeer, zoals in Toledo, was ver te zoeken. De Mezquita was oorspronkelijk in de Moorse tijd een heel grote moskee waar vele duizenden mensen in konden, maar nadat Cordoba door de christenen was veroverd werd er aan het begin van de 16e eeuw besloten om een kathedraal in het hart van de moskee te bouwen. Wat van de moskee nog heel duidelijk aanwezig is zijn de vele bogen, verder is de katholieke invloed zeer duidelijk aanwezig. Karel de Vijfde zou verontwaardigd gezegd hebben: jullie hebben vernield wat uniek was en vervangen door wat je overal kunt zien. Ongetwijfeld zullen heel veel mensen dit bouwwerk mooi vinden, ik hoor daar niet bij. Ik ben vast een afstammeling van Karel de Vijfde. Ik vond het chaos, tel daarbij de vele groepen die rondgeleid werden en die vooral liepen te kletsen, de gidsen die zich verstaanbaar wilden maken én het feit dat er druk getimmerd werd aan een tentoonstelling, en dat alles bij een goede akoestiek: oef! Leo vond het wel mooi, dus ik heb rustig op een bankje zitten wachten.

Daarna een stadswandeling gemaakt via leuke pleintjes die aangeraden werden in onze reisgids en uiteindelijk met versleten pootjes terug naar de camper. Intussen is het goed warm geworden, dus gauw naar de kust.

Van Cordoba naar het zuiden en langs de oude kustweg al slingerend naar Motril waar we heerlijk op een camping een paar dagen gaan bijkomen, naar het strand, de was doen, de voorraad aanvullen en zorgen dat we maandagochtend klaar zijn om de groep te ontmoeten (2 km vanaf de camping: makkie!) en over te steken naar Marokko!