Week 2

 

Op tijd vertrokken richting Cerovo, waar Jeroen en Ellen met hun 3 dochters op de camping staan. Gezellig even een paar dagen met elkaar optrekken.

De camping, Lazy, is een echte boerderij-camping, met 13 kampeerplaatsen, een paar huurtenten bij het woonhuis een apart gebouwtje met sanitair, wasmachine en een koelkast met producten die je daar kunt kopen. Vol vertrouwen: wat je koopt, het gebruik van de wasmachine: schrijf maar op een briefje en bij vertrek afrekenen. De eigenaren is niets te veel, allerlei leuke activiteiten voor de kinderen: paard rijden, geit de fles geven, geiten melken, de hele dag door zijn er dingen te doen. Ook is er een moestuin waar iedereen gebruik van mag maken en als je zin hebt mag je natuurlijk ook onkruid wieden (heb ik niemand zien doen). Groenteafval en restjes oud brood werden steeds enthousiast door kleindochters naar de varkens gebracht, die dat zeer waardeerden. Kortom: één en al gezelligheid! En schoon: de eigenaresse liep de hele tijd te poetsen, want bij droog weer wordt het gras gemaaid en wordt alles de toiletten binnen gelopen en bij regen wordt er modder binnen gelopen, dus er is altijd wat te dweilen. Een camping die vooral voor gezinnen met kinderen geweldig leuk is!

 

Iedere ochtend kwam er een kleindochter ontbijten en vaak dronken we met elkaar koffie of gingen we op stap. Zo bezochten we de zilvermijnen, nu museum, in Banska Stiavnica. Met regenjassen, helmen en zaklampen gingen we de mijn in en konden zo zien hoe er vroeger daar gewerkt werd.  Ook maakten we een flinke boswandeling achter de camping, geholpen door een GPS, waar we ontzettend veel paddestoelen zagen en drie herten die ons voorbij renden! Overigens, zelfs met GPS waren wij in staat de verkeerde paden te kiezen, maar we hebben de camping weer terug gevonden. De kinderen liepen al te bedenken hoe we in het bos konden overnachten, maar dat viel mee.

 

Natuurlijk was het ook heerlijk om met elkaar uit eten te gaan: heerlijke streekgerechten voor voor-oorlogse prijzen. Lastig was alleen dat we dan in het donker weer naar de camping moesten en de camping verdiende een 10+, maar de toegangsweg was prehistorisch. Terwijl we hobbelend en bonkend langzaam de weg afreden werden de in de camper zittende kleindochters tot grote hilariteit gebombardeerd met spullen uit een bovenkastje. Gelukkig geen gewonden:)

 

Donderdag, de inpakdag van Jeroen en Ellen, regende het 's morgens flink. Kleindochters en vriendinnetjes deden spelletjes in de camper en gelukkig werd het tegen de middag droog. Toen moesten er ook nog geiten en schapen gemolken worden. Yente was er best goed in! De eigenaresse weet steeds veel over de dieren te vertellen, heel leuk! De andere meiden waren met campinggasten mee fossielen zoeken. Met zo'n camping heb je verder niet veel nodig!

Alle drie de meiden hebben hun melkdiploma gekregen! En verdiend!

 

De laatste nacht sliepen onze (klein)kinderen in de B&B-tent van de camping, inclusief een uitgebreid ontbijt 's morgens, zodat ze rustig konden vertrekken, richting Polen en over een paar dagen naar huis.

Nadat we ze uitgezwaaid hadden, hebben we zelf nog ontbeten en vertrokken we naar Boedapest.

 

Daar kwamen we vrijdagmiddag al vroeg aan op stadscamping Arena. Geen rustige camping maar wel dicht bij openbaar vervoer zodat we makkelijk de stad kunnen gaan verkennen. Het is wel weer even wennen nu we de gezelligheid van de (klein)kinderen moeten missen. Het waren heerlijke dagen!!!

 

's Morgens al op tijd met de bus naar de metro en vandaar naar het centrum, we waren er heel snel, het voordeel van een stadscamping. We begonnen bij het Parlementsgebouw, een megagroot mooi gebouw. Buiten liepen er weer een paar soldaten overdreven te paraderen, sneu, alle toeristen hadden er lol om. Langs de Donau was er een wielerronde aan de gang, zodoende was daar de weg afgezet. Maar die paar fietsers, daar keken we wel overheen. Altijd weer mooi, die bruggen over de Donau. We zijn er al een paar keer eerder geweest en sommige plekjes kwamen dan ook bekend voor.  Bij de Stephanus Basiliek zijn we even binnen geweest, een pompeuze neobarok kerk. Ik zeg altijd maar: ze zijn begonnen en vergeten te stoppen! Het contrast met de bedelaars buiten is wel heel groot.

Via de Opera liepen we naar de Synagoge. Deze te bezichtigen stond bovenaan mijn lijstje, helaas, dom, vergeten: zaterdag: sabbat, gesloten voor publiek. Echt balen! Verder sjouwen dan maar door een paar leuke en drukke winkelstraatjes naar de overdekte markt. Daar hebben we nog even gezellig rondgekeken en een gehaakt kerstklokje gekocht (kan ik mooi namaken;)). Al gauw ging de markt dicht en liepen we via de Donau terug naar het Vörösmarty Tér naar de beroemde Konditorij Gerbeaud (geopend 1858), waar we lekker even op het terrasje gezeten hebben. Hoewel de restaurantjes in Hongarije erg goedkoop zijn, gold dat niet voor dit terrasje, maar je moet er geweest zijn!

 

Gevoelsmatig waren mijn benen een stukje ingekort toen we met de metro en bus weer terug gingen naar de camping. Daar was het weer een komen en gaan, iedereen gaat er naar de stad en vertrekt vervolgens weer. Ook wij hielden het voor gezien en vertrokken naar een camping net buiten Boedapest, bij het meer van Velence, camping Termalbad Agard. De termal-baden gaan we gebruiken, maar eerst maar eens bijkomen, lekker in het zonnetje! Zonder de zon is het nog steeds frisjes, maar we zijn hier al blij mee. We hebben afgelopen weken meer in de camper gegeten dan vorig jaar in Afrika in 5 maanden!