Welkom » Zuid Afrika 2019 » Swasiland

Swaziland.

Vanuit Kempton Park (Johannesburg) meteen naar de N17 . Een nieuwe ervaring in Zuid Afrika: tolpoortjes en tolkastje. De vorige keer dat we hier waren waren de poortjes al geplaatst maar was er door de Chinese maatschappij een foutje gemaakt: ze stonden aan de verkeerde kant van de weg! Ach, wij vinden het ook lastig, links rijden:)

We begrepen dat het ook nu niet zo goed werkt: de meeste auto's rijden gewoon door, gefrustreerd dat men én wegenbelasting én tol moet betalen. Net wat de eigenaar van de B&B al zei: het is net als met koeien, je kunt ze wel blijven melken maar als je ze niet voert....

 Bedrijven kunnen zich niet aan betaling onttrekken, dus we moeten er met een huurcamper aan geloven. Helaas werkt het kastje niet (batterij leeg?) dus betalen we maar bij ieder loketje.

Na een eind rijden ontdekten we dat we nog wel op zoek moesten naar een luchtbed omdat de bankkussens voor mij te hard zijn om op te slapen.  Dus route aangepast en richting Witbank, vlakbij Middelburg, waar een kampeerwinkel zou zijn. Daar kwamen we om 17.05 aan en jawel, de deur ging net op slot! Balen! Toen maar op zoek naar de dichtstbijzijnde camping , maar toen we die eindelijk vonden voelde het niet goed (alleen een stel mannen die aan de alcohol waren), dus nog even wat kilometers erbij naar de Olifants River Lodge. Kwamen we onderweg toch nog langs een giga-groot winkelcentrum waar we toch nog een luchtbed kochten! Helemaal blij!

De weg naar Olifants River Lodge was om het leuk te zeggen een uitdaging. Na het asfalt nog bijna 10 km gravel , zand, wasbord en putten. En het werd donker, heel donker!  Juist toen we de moed dreigden te verliezen zagen we een bordje langs de kant van het pad:

Don't dispair

You're almost there!

Nou, dat geeft weer moed en uiteindelijk kwamen  we toch op de camping terecht.

 

Heerlijk geslapen, we waren echt bek-af, en wakker geworden met de zon op de camper, op een prachtig gelegen rustige camping, met mooi uitzicht, en ontbijt buiten:  dit bedoelden we! Naast de camper een vuilnisbak en ja hoor: de eerste bobbejaan gescoord!

De verleiding was groot om er een dag te blijven, maar we waren verstandig en zijn weer verder gegaan. Eerst het pad terug, maar bij daglicht ging het een stuk beter. Via een mooie route binnendoor naar Swasiland. Onderweg nog leuke plaatsnamen gezien, b.v. Helpmekaar en Halfgewonnen. Het blijft leuk, die namen.

De grensovergang naar Swaziland duurde maar een half uurtje dus dat ging fijn. Meteen door naar Mlilwane Game Reserve. Ook hier zijn we al een paar keer geweest  maar we vinden het daar zo geweldig dat we het niet voorbij wilden rijden. Vanaf de verharde weg een grondpad van rode aarde en onderweg meteen al heel veel bokkies en zebra's. Ook op de camping liepen bokkies en ook aardvarks (zwijnen) rond de camper en terwijl we met andere Nederlanders aan de praat raakten kwam er een bokkie bij staan. Hoezo, nieuwsgierig? Toch blijft het oppassen, hier zijn ze aan mensen gewend, maar het blijven wilde dieren.

Zowel de heen- als terugreis langzaam door het park gereden waar de camping zich bevind en genoten van de prachtige natuur. Eén van de grote verschillen met de vorige reis is dat er nu heel veel jonge dieren zijn.  In de droge tijd kunnen veel dieren de bevalling uitstellen tot er regen komt. Nu zijn we in de tijd dat het al flink geregend heeft en nu zien we haal erg veel jonge bokkies en zebraatjes, zo leuk! Ook staan er heel veel bomen en planten in bloei, we blijven ons verwonderen over zoveel moois.

Rond de camper is het een drukte van belang (geen mensen maar dieren!), we blijven vanaf onze stoel kijken naar alles wat er vlak bij ons loopt. Dat is de reden waarom we voor de derde keer op deze camping staan, zo bijzonder.

 

In Malkerns naar Swazi Candles geweest, een samenwerking van kunstenaars en creatieve mensen en eveneens een kleine markt met souvenirs en een restaurantje.  Mooie handgemaakte kaarsen in de vorm van dieren, producten van bamboe en batik en nog veel meer. We zijn steeds weer verrast door de creativiteit die we hier tegenkomen, prachtig! 

 

Na Mlilwane vervolgen we onze reis door Swaziland. Tot voorbij de hoofdstad Manzini was het nog redelijk bedrijvig op en langs de weg, maar daarna werd het veel rustiger. De weg zelf was best goed behalve dan de verkeersdrempels (bumps). Vóór iedere afslag waren dat er zeven en aan de andere kant ook, dus voor degenen die rechtdoor moesten, zoals wij dus,waren dat er veertien bij iedere afslag. En het waren hoge drempels waarvan de verf ter waarschuwing bijna altijd weggesleten was, dus dat was meestal flink op de rem, en soms te laat op de rem!  Dus af en toe bijkomen van de klap en alles weer op zijn plek leggen.

Tussen Big Bend en Nsoko ligt Nisela Safaris Lodge. Volgens de navigatie moeten we nog een dikke 40 kilometer, maar gelukkig zagen we het op tijd de borden, want waar we anders terecht gekomen zouden zijn...

De receptie en het restaurant zagen er mooi uit, maar toen we op de camping kwamen bleek dat ze die een beetje vergeten waren bij te houden. Onverzorgd en enge stroompaaltjes, dat zou beter moeten kunnen. Bovendien lag het aan een doorgaande weg, waren we de enige gasten en was er echt niets te doen. Dus dat hebben we er dan ook maar gedaan: niets. Dat wil zeggen: lui in de schaduw met een boek. Het was ook te warm om verder iets te bedenken. De temperatuur ligt iedere dag rond de 35 graden met 's avonds een flinke bui. Ook deze avond weer een bui, maar echt een hele flinke regenbui en urenlang onweer. Zolang dat alleen 's avonds is hoor je ons niet klagen;)

 

Voor (meer) foto's: menu/Zuid Afrika 2019/Swasiland/foto's Swasiland