Project

Tijdens onze reis door Mozambique hebben we in Inhacoongo een landbouwproject bezocht dat door de Rabobank, via een door hen opgerichte bank, Banco Terra, is gefinancierd. De Rabo Foundation is ook bij de opstart betrokken geweest. Het bedrijf (150 medewerkers) heet Mozambique Organicos Lda en wordt gerund door een Zuid Afrikaans echtpaar: Koos en Igrid v.d. Merwe. Zij wonen sinds 2010 op de farm, waar ze vnl. baby maïs, zoete maïs, chili peppers en wortelen verbouwen. In de toekomst komt er o.a. ananas bij. Ook de boeren in de omgeving wordt geleerd hoe ze volgens kwaliteitsregels beter kunnen produceren. Dit is van belang omdat veel boeren zo weinig produceren dat het alleen op de locale markt (= langs de kant van de weg) kan worden verkocht. Als ze aan de kwaliteitseisen voldoen kunnen ze hun producten aan de farm leveren. De farm levert vervolgens weer aan grootwinkelbedrijven in Zuid-Afrika. De producten worden zelfs naar Nederland en Groot-Brittannië geëxporteerd.

Dit project, de familie van de Merwe ziet het als een opdracht van God, heeft veel voordelen voor de lokale bevolking: de boeren leren beter omgaan met de grond en meer te produceren, en als ze het goed doen gegarandeerde inkomsten, veel vrouwen hebben er werk door gekregen en de mensen uit het nabije dorp kunnen er water halen.

Het heeft echter niet alleen voordelen. De vrouwen ontvangen een salaris via de bank, ze hebben dus nu ook een bankrekening en een eigen pasje, terwijl de mannen om het huis lanterfanten. Dit geeft sociale onrust omdat pa liever heeft dat ma in de buurt is en het geld dat ma verdient liever besteedt aan alcohol. Op geëmancipeerde vrouwen zijn de Mozambicaanse mannen het niet zo gesteld.