Tanzania

 

20, 21 en 22 aug (419, 246 en 221 km)

 

We werden om 6.15 uur wakker van een paar regendruppels, en aangezien de was nog buiten hing (gisteren hier in de lodge laten wassen en strijken en we kregen alles nat terug, hoefde alleen nog te drogen :)), zijn we meteen uit bed gegaan, dus lekker vroeg kunnen starten. Buiten grijs en fris, dus echt een reisdag. Zowel Mozambique als Malawi maakten het ons wat het weer betreft makkelijk om te vertrekken, want anders waren we misschien nooit weggegaan. Als het afscheid moeilijk is, was het goed, zullen we maar zeggen. Ook van Malawi weer giga-genoten!

 

Om 9.00 uur waren we al bij de grensovergang naar Tanzania. Weer een heel gedoe van loket naar loket, geld pinnen (nog grotere stapels dan in Malawi) en weer wisselen naar Amerikaanse dollars, verzekering afsluiten enz., maar alles in goede sfeer. Na twee uur konden we Tanzania in. We kwamen langs bananen- en theeplantages, en na enige tijd kwamen we op een mooie nieuwe snelweg. Alleen gaat die door heel veel dorpjes waar je toch maar 50 km mag rijden en is het soms onduidelijk wat nog bebouwde kom is en wat niet, dus de derde bekeuring is binnen. Geen grote bedragen, maar je kunt het wel beter besteden.

Om 18.00 uur arriveerden we op een camping 40 km voor Iringa (Old Farmhouse campsite in Kisolanza).  Daar hebben we een Nederlands echtpaar met hun dochtertje ontmoet en gezellig even ervaringen uitgewisseld. Ook zij hebben een website dus we gaan elkaar volgen. Hun plan is om helemaal naar Nederland terug te rijden. We zijn heel benieuwd naar hun belevenissen en wensen ze van hier een goede reis!

 

Ook de volgende dag goed door gereden met helaas weer een prent, jammer hoor. In Iringa weer een dongel gekocht voor Tanzania, maar op Tan Swiss Camping in Mikumi wilde deze nog niet werken. Misschien omdat we weer bij een National Park (ver van de bewoonde wereld) zitten? Deze camping hoort bij een heel mooie lodge, maar helaas is de camping maar een aanhangsel. Met veel tarentaals en hanen!

En die hanen begonnen onwijs vroeg te kraaien, dus zaten we op tijd aan het ontbijt en waren we al vroeg bij het Mikumi National Park. Daar ontdekten we dat we het opstapje van de camper op de camping achter gelaten hadden en dus konden we terug. Weg tijdwinst! Weer in het park hebben we een lange route gereden en weer heel veel dieren gezien. Bij een Hippo Pool, waar veel nijlpaarden en krokodillen in waren, was het net theetijd: volop zebra's en bokkies die kwamen drinken, een pracht gezicht. Na vier uur hobbelen weer verder gereden, naar Morogoro. Daar boodschappen gedaan en naar een camping die geen camping was maar een parkeerplaats bij een hotel. Ach, 't Is maar voor één nachtje.

 

Onderweg nog wel opvallende dingen gezien. De busjes en bussen zijn hier vaak voorzien van een tekst en dat levert soms bijzondere situaties op. We reden b.v. eens achter een bestelauto die met veel moeite en hooguit 30 km een berg op reed. Achterop stond: Jezus gives power! Tja. En vanmiddag kwamen we langs een grote bus met pech. Alle passagiers in de berm. Op de achterkant van de bus stond: God bless us. En op een andere bus stond: In God we trust. Gezien de rijstijl van de chauffeur is dit er vast door de klanten op gezet! Ook in de lappen stof die je hier als omslagdoek kunt kopen, en waar ik er één van gekocht heb, staan teksten zoals (vertaald): I'm happy to pray to God. Aangezien hier ook veel moslims wonen zijn er ook bussen met Inshallah en soortgelijke woorden. Heel bijzonder allemaal.

 

23, 24 en 25 aug (175 , 185 en 6 km)

Geen water, dus een kattenwasje en tanden poetsen in de camper, en verder maar weer. Na de afslag richting Moshi werd de weg heel slecht. Er wordt druk gewerkt aan een nieuwe weg, maar dat betekende nu dat wij kilometers lang parallel moesten rijden op een zeer slechte onverharde weg. Daarbij worden we steeds gepasseerd door vrachtwagens, bussen en busjes, waardoor we regelmatig in een grote stof/zandwolk rijden. De weg zelf bestond hoofdzakelijk uit putten en hobbels, en niet eens van die kleintjes, vreselijk. Na een aantal uren zit je er dan wel doorheen. Soms dachten we blij dat we weer op de weg konden rijden, maar dat was dan alleen om over te steken en aan de andere kant van de weg het drama-pad te vervolgen. Ergens kwamen we Zebra Camp tegen en daar hebben we overnacht. Een zeer primitieve camping, wel mooi onder bomen gelegen, maar met vieze hurktoiletten. Wel houtgestookt warm water, maar bruin. Het water werd met een pomp uit de rivier gehaald. Zodoende maar geen water ingeslagen voor de camper,dat doen we morgen wel weer!

 

Vandaag minstens zes gekantelde vrachtwagens gezien!Dat zegt genoeg over de manier van rijden. Ook passeerde ons een bus, echt helemaal volgepropt met passagiers, waarvan het portier (draaideur) tijdens het rijden open bleef staan zodat er nog drie mensen in de opening konden hangen, zich vastklemmend aan de zijkanten. Er moeten hier toch heel wat ongelukken met slechte afloop gebeuren, zou je denken.  Er zijn politiecontroles genoeg, maar die kijken alleen naar de snelheid, denk ik:).

 

Verder naar Moshi was de weg tot Same nog steeds vreselijk, daarna  redelijk en soms zelfs goed. Maar voor de terugweg gaan we toch wat anders zoeken, niet nog eens die ellende.

Net voor Moshi zagen we hem dan: de Kilimanjaro, althans de top, de rest was in wolken gehuld. Bijzonder, in zo'n vrij vlak landschap zo'n enorme berg. Vanuit Moshi en Arusha worden volop klimtochten georganiseerd naar de top, minimaal 6 dagen, maar wij kijken er wel vanaf de onderkant naar:)

Eerst weer boodschappen ingeslagen (zowaar kleine flesjes Cola Light, zeldzaam, en grote flessen zijn er helemaal niet) en toen naar de camping bij Keys Hotel. De camping is eigenlijk een klein grasveldje achter een groot hek, lekker safe. Redelijk sanitair, vooral omdat we er toch maar met z'n tweeën gebruik van maken. Met een ter plaatse in elkaar geknutseld verlengsnoer hadden we zelfs stroom. Verder een receptie met gratis internet en een goed restaurant!

 

Pas de volgende dag ontdekten we dat alle mensen die daar wonen één of misschien wel meer hanen houden, die allemaal heel erg hun best deden, dat er twee moskeeën in de naaste omgeving staan waar al heel vroeg opgeroepen wordt tot gebed, en dat er aan het einde van de straat een Baptisten Gemeente is met een vroege dienst én grote versterkers: ook goedemorgen! Zelf zijn we op internet  op zoek gegaan naar een kerkdienst die iets later begon:), en vonden de Evangelisch-Lutherse kerk. De website was in het Engels, maar toen we bij de kerk kwamen bleek de dienst in het Swahili te zijn. Toch maar eens meemaken. We waren er om 15.45 uur, volgens de info zou de dienst om 16.00 uur beginnen. Toen we binnen kwamen bleek men al begonnen te zijn, waarmee konden we natuurlijk niet verstaan, maar op een gegeven moment begonnen ze te zingen, wauw! En te swingen en te klappen, dat kun je best aan zwarte mensen over laten! Er was geen muziek bij, maar dat miste je echt niet. Met het klappen konden wij natuurlijk wel mee doen, met het swingen ik ook nog wel:), maar het zingen dat sloegen we maar over. Na ruim een uur dachten we dat het afgelopen was, maar toen bleek de dienst pas te beginnen! Na dik twee uur op harde houten banken en zonder een woord verstaan te hebben,zijn we zachtjes weg gegaan. Er werd wel meer heen en weer gelopen dus ik hoop maar dat het niet storend was.  Voorlopig luisteren we maar weer naar internet!

 

26 en 27 aug ( 85 en 7 km)

Naar Arusha waar we eerst naar de Nissan garage gingen om af te spreken voor een onderhoudsbeurt. We hebben de 10.000 km nog niet vol gemaakt, maar beter te vroeg dan te laat en we weten niet of er verder nog een Nissan garage is. Wij vliegen overmorgen naar Zanzibar en in die tijd kan dat mooi gebeuren. De camper staat dan safe in de garage. Gelukkig kon dat allemaal zo geregeld worden.

Daarna naar een camping. We kwamen bij een backpackersadres terecht, een grasveldje, een paar kamers, matig sanitair en dat alles langs een heel drukke weg. Eén nachtje dus maar. Nog even de stad in geweest om wat rond te kijken, informatie in te winnen over de parken en koffie te drinken. In dat restaurantje gezellig gekletst met drie jonge meiden (Duits, Canadees en Engels) die daar in de buurt vrijwilligerswerk deden in een kindertehuis. Leuke ontmoeting.

Vanochtend alles in de camper opgeruimd en gepoetst  en de tas ingepakt voor Zanzibar. Gisteren zagen we een leuk hotel in de buurt van de garage en daar gaan we een nachtje slapen.  Morgenochtend kunnen we lopen naar het kantoor van de luchtvaartmaatschappij waar we mee vliegen, die brengen ons met een shuttlebusje naar de luchthaven. Voor de terugreis regelt het hotel een taxi, want dat wordt  's avonds laat, en dan kun je hier beter niet op straat lopen.

Maar eerst een paar dagen Zanzibar!!!

 

28 aug

Om 7.30 naar het kantoor van Precision Air gewandeld, met de bagage, en het busje stond er al. Niet eens zo'n erg slecht busje en doordat er niet zoveel mensen mee gingen hing er niemand uit raam of portier:). Wel werden de klapstoeltjes voor het middenpad gebruikt, ook zo'n veilig idee.

Op Kilimajaro Airport kregen we te horen dat de vlucht geannuleerd was. Later hoorden we dat het vliegtuig te klein was voor het aantal passagiers (?).  Het restant werd verdeeld over de vlucht van 12.00 uur (wij dus niet) en de vlucht van 15.10 uur vanaf Arusha Airport. Dus dat uur met dat Afrikaanse busje was voor niets, we konden, met hetzelfde busje, weer terug naar de andere kant van Arusha. Voor dat e.e.a. georganiseerd was, was het al na 12.00 uur. Halverwege de rit stopten we bij een deftig hotel waar we lunchpauze hadden. We mochten wat te drinken bestellen en kregen alle 15 een doos met uitgebreid lunchpakket! Ook de chauffeur lunchte lekker mee, zodoende stapten we pas om 14.15 uur weer in het busje en toen moest er toch een beetje doorgereden worden! Lekker hoor!

Arusha Airport bleek een heel  klein vliegveldje waar alles simpel ging: ik mocht alle paspoorten innemen, de koffers gingen per stapel tegelijk op een losse weegschaal en bij de security ging alles in kleine houten bakjes. Het had wel wat. De vertrekhal was een overkapping met banken en een mevrouw kwam roepen wie er aan de beurt was om het vliegtuig in te gaan. En toen eindelijk de lucht in. Zijne hoogheid mr. Kili liet zich al weer niet zien, jammer.

Een uur later arriveerden we op Zanzibar, waar we met een luxe busje naar hotel Blue Oyster gebracht werden (weer een uur rijden). Totaal  11 uur onderweg geweest! Maar dan heb je ook wat: een klein hotel direct aan het witte strand van die prachtige oceaan. Allerlei schakeringen blauw in het water door diepteverschil, een lekker windje door de palmbomen en een vriendelijke ontvangst. Onze kamer was begane grond, met een terrasje, uitzicht op de oceaan, bed met klamboe en een badkamer, en alles was schoon! Ook wel weer eens fijn! En nu relaxen!

 

29 aug t/m 2 sept

Zanzibar

Jambiani

Weer zo'n plek waar we best willen blijven. Wat te denken van:

Een klein hotelletje met rieten dak en lieve mensen?

Een ontbijt op het terras met een mangosapje en uitzicht op de oceaan?

Een vaartocht met captain Zappi en z'n boot (gemaakt van een mangotree), de zee op om te snorkelen? Mooi koraalrif, mooie vissen en zeesterren gezien! Er ligt een eind van het strand een rif en pas daarachter is de branding. Daardoor ontstaat een soort natuurlijke lagune waar het ongeveer drie meter diep is en het is daar echt kraakhelder, geweldig om te snorkelen!!

Een lekker ligbed op het strand, onder een rieten parasol, met een koud cola'tje?

Een ontspannende massage? (Goed, ik heb voor strong gekozen, en dat deed zeer, zelfs blauwe plekken:), dus Leo geadviseerd om voor medium te kiezen, die vond het lekker)

Schelpen verzamelen in een halve kokosnoot, op het bountystrand met wuivende palmbomen?

Iedere keer denk ik: niet wakker worden, gewoon lekker verder dromen!

 

Stone Town

Een nachtje in een sfeervol hotelletje in oosterse stijl, ooit gebouwd voor een dochter van de sultan.

Slenteren door Stone Town, met z'n smalle straatjes, grote markt, en haven. Bij de markt met vis en vlees waren we snel klaar, wat een vliegen, wat een stank!

Kijken naar die prachtige deuren met geweldig houtsnijwerk en koperen punten (om, in het verleden, de deuren te beschermen tegen olifanten).

Een onvergetelijke Spicetour. Geweldig om te zien hoe alles groeit: kruidnagels, chillipeper, kaneel, lychees, kapok, jack fruit, katoen enz. We mochten ook van alles proeven. Een man klom voor ons in een kokospalm om te laten zien hoe kokosnoten 'geplukt' worden, ze gooien ze gewoon uit de boom. Hij maakte er een hele show van en klom al zingend en kunstjes makend naar boven. Toen hij weer op grond stond maakte hij voor ons ieder een kokosnoot open, een oude en een jonge om het verschil te proeven. De jonge was duidelijk lekkerder, heerlijk.  Men is daar ook heel handig met het vlechten van (citroen)gras en al heel snel liepen we met een hoed, tasje, ketting met een kikker en een stropdas van gras op en om, heel grappig.

Diverse keren op ons favoriete terras bij de haven gezeten, kijkend naar de boten die komen en gaan, en intussen een heerlijk sapje en/of hapje, heerlijk!

 

En ja, dan moet je weer weg! Vliegen naar Dar es Salaam (20 min.) en Arusha (1 uur) en nog een uurtje met een taxi en om 21.30 uur arriveerden we weer in the Outpost Lodge.

Ons Swahili is er inmiddels goed op vooruit gegaan. We roepen als echte autochtonen de hele dag jambo (hallo), pole pole (rustig aan) en hakuna matata (geen probleem). Het antwoord is altijd een stralende lach! En als men karibo zegt, weten we dat we welkom zijn.

 

3 sept (130 km)

Na het ontbijt heeft Leo de camper weer opgehaald (is helemaal nagekeken, hij kan er weer tegen!) en heb ik nog even de tijd genomen om dit verslag en de foto's te verwerken. Daarna nog even de stad in om e.e.a. te regelen:  voorraad geld en eten aanvullen. Het centrum van Arusha is rond de Clock Tower, we dachten toch nog een bezienswaardigheid te ontdekken. Helaas is het een vierkante pilaar met daarop een kleinere vierkante pilaar en op alle vier de kanten een soort witte keukenklok met Coca Cola!? erop. Voor alle zekerheid ook nog een bordje in het gras met nog eens de naam van de sponsor. Niet echt iets om voor om te rijden dus.

Door gereden naar het dorp Mto Wa Mbu, camping Twiga, eenvoudige camping, waar vandaan we een paar tochten gaan maken. Hier komen veel jeeps voor georganiseerde tochten, soms in kleine groepjes, soms privé met eigen chauffeur en kok!

We wilden net eten gaan koken toen zo'n kok naar ons toe kwam om een praatje te maken (Als je maar voor één persoon hoeft te koken heb je tijd zat). Hij zou ons eens casave laten proeven. En toen wilde hij ons ook zijn nieuwe recept voor soep laten proberen, en uiteindelijk kregen we een complete driegangen maaltijd. Niet alles onze smaak, maar wel leuk! Natuurlijk deed hij dat ook om een extraatje te verdienen, maar dat was hem gegund!

 

4 sept (177 km)

Al vroeg op weg naar Tarangire National Park. Alweer last van het aanleggen van een nieuwe weg: een groot deel parallel gereden door putten en over hobbels. En zelfs op dat soort vreselijke wegen leggen ze nog verkeersdrempels neer. Eigenlijk kun je ze geen drempels noemen, het zijn bijna bergruggen, abnormaal! Ze zijn hier echt drempel-gek! Bij de ingang van het park even uitgestapt op de parkeerplaats, waar onze camper weer de aandacht trok. Hier zie je nooit campers, wel auto's met tentje op het dak, dus we hebben al diverse Tanzanianen uitgenodigd om binnen te kijken. Grappig om die verbazing te zien. Ook nu weer allerlei vragen en maken natuurlijk meteen reclame voor de verkoop van de camper, je weet maar nooit!

In het park gigantisch veel dieren gezien! Waar we ook keken: beesten! Vooral veel olifanten, zebra's en gnoes. Tijdens het rijden stonden we even op een brugje en zagen heel veel dieren de rivier oversteken. Het leek wel of we in de migratie terecht gekomen waren! Geweldig! Bij een lodge geluncht, vanwaar we van het terras een mega-uitzicht op de rivier hadden waar heel veel olifanten zich verzameld hadden. We hoorden ze spetteren in het water en trompetteren. Echt weer zo'n wauw-dag!

Terug op de camping even een glaasje gedronken met een echtpaar uit België. Zijn trekken ruim een jaar rond. Gezellig om even wat ervaringen uit te wisselen.

 

Als u in het linkermenu op Zuidelijk Afrika klikt, ontvouwt zich rechts een menu met Zuid Afrikaanse landen en vind u het knopje Tanzania vervolg.