Welkom » Zuidelijk Afrika 2013 » ZuidAfrika

Zuid Afrika

2 en 3 Juli

Om 6.45 uur ging de wekker en werden we na het ontbijt met een busje naar Schiphol gebracht, Na het inchecken van de bagage begon het grote hangen: in de lounge, bij de gate en in het vliegtuig. Na 10.5 uur vliegen kwamen we op Johannesburg aan waar we opgehaald werden voor een hotelovernachting. De volgende dag werden we naar Bobo gebracht, waar onze camper al klaar stond. Eerst de formaliteiten afgehandeld en toen de camper gecontroleerd. Er moest nog e.e.a. aan gedaan worden en ook de verzekering was nog niet rond. Maar alles werd prima geregeld, absoluut een prima bedrijf! Bij de Pick'nPay een flinke voorraad boodschappen gehaald, waaronder wat kratjes, want kastruimte is er niet genoeg in de camper. Voor 5 maanden heb je toch meer bij je dan voor 3 weken! De koffers laten we bij Bobo achter, die zijn niet echt handig in een camper. Wel nemen we weekendtas mee, voor het geval we een paardagen naar Zanzibar gaan. Verder heerlijk genoten van de zon, de winter is hier nu warmer dan onze zomer, maar als de zon ondergaat is het te fris om buiten te zitten. Vannacht slapen we op het Bobo-terrein, waar 2 camperplaatsen zijn met nieuw sanitair. Morgen gaan we echt op pad!

 

4 en 5 Juli (85 en 190 km gereden)

Na een onrustige nacht toch nog wat probleempjes ontdekt aan de camper, dus de mannen van Bobo gingen aan de slag, o.a. met kit, dus de boel moest drogen.  Ook hadden we intussen problemen met onze navigatie, die deed niets meer, dus die moest nog even goed onder stroom. Wij eerst nog naar de supermarkt gewandeld, dat viel wel op, blanken die wandelen,  en toen de camper klaar was naar een kampeerwinkel op zoek naar een kleine gasfles en een brandertje om ook buiten te kunnen kokkerellen. Helaas konden we niet slagen. Eindelijk op weg, en zowaar kwam onze navigatie toch weer tot leven,gelukkig maar. Naar omgeving Pretoria gereden waar we een mooie camping vonden, met prive- sanitair en keuken, werkelijk voorzien van alle comfort.  We waren de enige kampeerders, dus echt rustig. Vandaag verder naar Bela-Bela, waar we iets wilden zien van de warmwaterbronnen. Daar bleek een zwemparadijs annex recreatiepark omheen gebouwd te zijn, wat we minder interessant vonden, dus gingen we verder  via heel veel zand- en gravelpaden naar het Nijlsvley Nature Reserve, waar we, alweer als enigen, een kampeerplekje vonden. Geen luxe, deze keer, maar heel stil en heel veel vogels! Onderweg de eerste giraffen en aapjes gespot!

 

6 en 7 Juli (369 km en 0 km)

Heel koude nacht gehad, rond het vriespunt, dus we waren blij met de extra dekens die in de camper lagen.  Al vroeg opgestaan en vertrokken richting Musina. Onderweg bij een Makro toch een gasfles en een brander gescoord, alleen geen bedrijf kunnen vinden die de fles kon vullen, maar we gaan vooruit. De hele dag de N1 gevolgd, niet boeiend, maar wel wat sneller. Bij Musina aangekomen bleek er geen camping te zijn, dus verder richting Mapungwe, waar we toch naar onderweg zijn. Na 10 min. rijden gestopt bij Lodge Klein Bolayi en gevraagd of we daar de camper mochten neerzetten. Dat kon, en ook gebruik maken van het sanitair van een van de lodges. Prachtige plek op zand met een vijver met waterval, en palmbomen.  Wat wil je nog meer! Op ons verzoek werd de waterval uitgezet en konden we genieten van de vogelgeluiden. Na een gesprekje met de eigenaar van de Lodge besloot hij meteen om wat campingplaatsen te gaan realiseren. 's Avonds in het restaurant gegeten waar we een gezin uit Mozambique ontmoet  hebben. Veel tips gekregen en een uitnodiging om bij ze langs te komen in Tete. Leuke mensen, dus wie weet.

Vandaag rustdag gehouden, d.w.z. nadat we een band verwisseld hadden. Tijdens het ontbijt, buiten in de zon, merkten we dat we lek stonden. We hadden toch alle tijd, dus een goed moment om dat te oefenen, voor het echt warm zou worden. Gelukkig kregen we nog hulp van iemand van de lodge, een man uit Zimbabwe. De klus was redelijk snel gefikst, en we hadden nog een leuk gesprek met onze helper in nood. Hij vertelde dat er op 31 Juli verkiezingen zullen zijn in Zimbabwe, dus niet zo'n goed moment om daar dan te zijn.  Om te onthouden! Verder de hele dag gelezen in de zon, en nog geprobeerd om op internet te komen, wat deels gelukte. We konden de kerkdienst uit Zuilichem downloaden en hopen die vanavond te beluisteren. Helaas konden we niet mailen en ook geen stukjes plaatsen op de website. Volgende keer beter.

 

8 en 9 Juli

Na een vroeg ontbijt in de zon gingen we naar Mapungubwe N.P., een 4x4 park.  Onderweg moesten we  vanwege een ingestorte brug omrijden over een priveterrein, en zodoende kwamen we langs enorme tomaten- en katoenplantages waar druk gewerkt werd. Eindelijk in het park zagen we diverse dieren en reden we spannende trails. Fijn, een 4x4 camper! Op een smal pad  stond er ineens een enorme olifant. Gelukkig stond er nog een auto voor ons, maar even was er een patstelling: wie verdwijnt er? Met wapperende oren ging de olifant de berm in. Een goede oplossing want wij konden daar geen kant uit! Uiteindelijk ook het bijbehorende museum bekeken, er zijn daar opgravingen gedaan en veel graven gevonden uit +/- 950 NC, verder viel het wat tegen. Het gebouw zelf was heel bijzonder. 's Avonds in het restaurant gegeten en met mensen uit Zimbabwe gesproken. Na de situatie daar besproken te hebben vroegen wij waarom zij daar bleven wonen, waarop de eigenaar van de Lodge zei: beter koning in kaffersland, dan kaffer in koningsland! Nadenkertje! Verder nog wat met internet geprobeerd, lukte deels, wordt vervolgd:).

De volgende dag alweer vroeg op voor een gamedrive met de eigenaar, hij achter het stuur, wij buiten op het bakkie. Wel fris, maar wat een uitzicht. Er zijn diverse rotspartijen op zijn gebied en een hebben we er beklommen. Prachtig zicht over de hele regio. De man wist zo heel veel te vertellen over de bomen, de dieren, de politiek, daar hebben we heel wat van opgestoken. Al pratend hadden we niet door dat er van achteren een struisvogel aan kwam, al wapperend met haar vleugels. Waarschijnlijk had zij daar een nest en ze vond het niet leuk dat wij daar in de buurt kwamen. Wij zaten al op het bakkie, de eigenaar sprong er meteen in: struisvogels kunnen heel gevaarlijk zijn, vooral als ze hun nest willen beschermen. Indrukwekkend! Uiteindelijk liet de man ook nog zijn eigen huis zien, geweldig. In rotsen gebouwd en toch heel mooi, en een uitzicht!  Vandaag nog boodschappen doen, band laten repareren, zonnen, en morgen vertrekken we echt. We zijn hier langer gebleven dan de bedoeling was, maar het is hier dan ook echt geweldig!

 

10, 11 en 12 Juli (310, 83 en 238 km)

Helaas, na het opstaan bleek de gerepareerde band het al weer begeven te hebben, en al weer wisselen we de band. We worden er handig in! Van de twee dames uit Zimbabwe hebben we geleerd dat er veel is waar je gelukkig van wordt: happy als er water is, happy als er stroom is. Dat vinden we een goede gewoonte die we na willen volgen, en dus zijn we happy met de derde lege band: nu kunnen we goed oefenen terwijl we nog in de bewoonde wereld zijn, dat had ook anders gekund! Nadat we al weer naar de garage geweest zijn, zijn we dan eindelijk op weg gegaan naar het Kruger N.P. Om 15.00 uur bij de noordelijkste ingang, Phafuri Gate, aangekomen bleek dat we goed door moesten rijden om nog op tijd op een camping te komen. Onderweg al veel dieren gezien, impala's, kudu's, duikertjes, zebra's, apen, buffels, en natuurlijk olifanten. Er kwam er een uit een zijpad en we schrokken van elkaar. Hij begon meteen te tetteren en met de oren zwaaiend kwam hij achter ons aan: ja ja, we gaan al! Zodra we stopten om een foto te maken kwam hij weer op ons af, toen toch maar door gereden, je weet dat je het verliest van zo'n kanjer. De bomen en struiken zijn nu in herfstkleuren en met de ondergaande zon is dat een prachtgezicht. Uiteindelijk kwamen we te laat bij de camping, maar we mochten er toch nog op. Lastig om in het donker een plekje te zoeken, er zijn hier veel kampeerders, zijn we niet meer gewend.

Al vroeg weer op stap. Een bewolkte dag met af en toe zelfs regen. Toch veel dieren gezien, o.a. olifanten, buffels, bokkies, nijlpaarden, krokodillen, uilen en op de camping veel squirels, vogels en apen. Gelukkig scheen vanmiddag de zon weer, lekker gerommeld, o.a. de was gedaan, moet soms ook gebeuren. Morgen nog een stuk naar Orpen Gate waar we het park weer verlaten want alle andere campings zijn bezet i.v.m. de schoolvakantie. Ook de lodges zijn bezet, dus gaan we een plekje buiten het park zoeken om daarna weer terug te gaan voor de zuidkant van het park. Kunnen we mooi nog even op zoek naar een camper/caravan zaak, om nog even de pomp van het keukentje na te laten kijken, die vertoont kuren.

Achteraf viel het toch nog mee. Bij Orpen Gate aangekomen bleken ze toch nog een plekje voor ons te hebben op de camping! Een kleine camping binnen een hek, en heel stil en aarde-donker. Wat een sterren!! In de nacht hoorden we regelmatig gebrul van buiten het hek (daar zijn we tenminste vanuit gegaanKnipogen), en rond de camper ook wat gescharrel. We hadden al gezien dat er nogal wat apen de boel onveilig maakten, dus misschien waren die op roverspad. Ook hebben we meteen de permit voor het park verlengd, kunnen we nog een dagje langer blijven en via de zuidpunt het park verlaten.

Vermoeiend, dat rijden door het park. Hele dagen in de auto, en maar turen en zoeken. Maar niet voor niets, we zagen apen, olifanten, giraffen, buffels, neushoorns, ontelbaar veel bokkies, gnoe's, nijlpaarden, krokodillen, kudu's, enz. Ook een luipaard of cheetah, maar op zo'n grote afstand dat het verschil niet goed te zien was, dus die tellen we niet mee, dus helaas nog geen 'Big Five'! 

 

13 en 14 juli (278 en 10 km)

Na weer een hele dag door het park gereden te hebben, het is ongeveer 500 km lang, en weer heel veel dieren gezien te hebben, hebben we via de Malelane Gate het park verlaten en via de Pick'n Pay naar camping Lakeview in Nelspruit gereden. Mooie camping met oud en niet al te schoon sanitair, maar wel met gras! En internet!!! Dus meteen aan het werk.

De volgende ochtend, zondagochtend, naar de Nederlands Gereformeerde kerk geweest. De dienst begon al om 8.30 uur, dus vroeg op. We beginnen er aan te wennen, alleen jammer dat het dan nog zo heel koud is. Bij de kerk werden we hartelijk welkom geheten, aan de camper zien ze ook meteen dat je gast bent. Ook aan het begin van de dienst werd er nog even een welkomstwoord gezegd door de dominee, en de belofte gedaan om 'stadig te praat', maar dat viel toch niet mee. Maar alles was vrij goed te volgen, vooral omdat het een bekend verhaal was, over Jozef in Egypte. Er werden allemaal bekende psalmen en liederen gezongen, in het Afrikaans natuurlijk, maar we konden fijn meezingen. Na de dienst was er theedrinken, met heel veel lekkers. Verschillende mensen kwamen zich voorstellen en een praatje maken, we voelden ons echt welkom! Altijd weer bijzonder om zo ver van huis zoveel band te voelen met onbekenden. Bij het weggaan kregen we van een paar mensen  'een drukkie', een knuffel dus. Geweldige taal, fijne dienst, lieve mensen, wat wil je nog meer. Weer op de camping lekker in de zon geluierd. We kunnen er weer tegen voor morgen. Eerst langs een camperzaak, er zijn wat problemen met de waterpomp  van de camper-keuken, en daarna naar Swaziland.

Als u in het linkermenu op Zuidelijk Afrika klikt, ontvouwt zich rechts een menu met Zuid Afrikaanse landen en vind u het knopje Swaziland. Wie meer wil lezen over onze reis mag op die naam drukken.